Nutrixperts

0 Καλάθι

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Συμβουλές για την διατροφή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονίας

Αγγελική Κερατσίδου

Η Κερατσίδου Αγγελική είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, του ΤΕΙ Λάρισας Παράρτημα Καρδίτσας στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας.

Ένα ερώτημα που βασανίζει όλους μας όταν πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι αν μπορούμε να κρατήσουμε το σωματικό μας βάρος σταθερό και πως μπορούμε να αποφύγουμε την περίπτωση των περιττών κιλών που θα αποκτήσουμε μετά από αυτές.

Για να μπορέσουμε λοιπόν να κρατήσουμε σταθερό το βάρος μας μέσα στις γιορτές, αλλά και για να μην βάλουμε παραπανίσια κιλά, καλό θα ήταν να ακούσουμε τις συμβουλές του διαιτολόγου μας και φυσικά να μην παραλείπουμε τις επισκέψεις μας σε αυτόν. Αρχικά, θα πρέπει:

1.    Προγραμματίζουμε τα γεύματα μας. Προσέχουμε να κάνουμε συχνά και μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα. Τα τρία βασικά από αυτά είναι το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό και σίγουρα κάνουμε ένα με δύο ενδιάμεσα γεύματα. Με λίγα λόγια κοιτάμε να διατηρήσουμε την ρουτίνα του φαγητού μας. 

2.    Δοκιμάζουμε με μέτρο! Πως μπορεί να γίνει αυτό; Για να μην στερήσουμε στον εαυτό μας την δυνατότητα να δοκιμάσει απ’ όλα στο εορταστικό τραπέζι που βρισκόμαστε, αλλά και για να μην τσιμπολογάμε δεξιά και αριστερά βάζουμε ένα μέτρο. Σε ένα πιάτο λοιπόν βάζουμε στην άκρη την σαλάτα που θα επιλέξουμε και ξεκινάμε να βάζουμε από όλα τα εδέσματα που υπάρχουν στο τραπέζι και μας αρέσουν από λίγη ποσότητα. Έτσι δεν στερούμε τον εαυτό μας από το να τα δοκιμάσει όλα.

3.    Δεν ξεχνάμε να τρώμε φρούτα! Όσο περίεργο και αν σας ακούγεται, καλύτερα να φάμε πρώτα ένα φρούτο και έπειτα να φάμε ένα γλυκό. Γιατί; Γιατί θα έχει εκλάβει ο οργανισμός μας τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που προσφέρει το φρούτο και έπειτα θα έχει έρθει εντολή στον εγκέφαλο ότι έχουμε φάει ώστε να καταναλώσουμε λιγότερη ποσότητα γλυκού. Επίσης, τα φρούτα όπως και τα λαχανικά λειτουργούν με προστατευτική δράση κατά τη διάρκεια κατανάλωσης τροφών έντονα λιπαρών με κορεσμένα λίπη.

4.    Προσέχουμε την κατανάλωση του αλκοόλ. Ζούμε σε μία χώρα που η παραγωγή του κρασιού βρίσκεται σε μεγάλη ποικιλία και επάρκεια. Κοιτάμε λοιπόν φέτος στο εορταστικό τραπέζι να περάσουμε με ένα, άντε δυο το πολύ ποτήρια κρασί ή τουλάχιστον να κοιτάξουμε να οριοθετήσουμε την κατάσταση. Μην ξεχνάμε πως το αλκοόλ έχει πάρα πολλές θερμίδες και γενικά τα αλκοολούχα ποτά. Μέτρον άριστον, που έλεγαν και οι αρχαίοι λοιπόν. 

5.    Δεν ξεχνάμε να καταναλώσουμε νερό. Πολλές φορές, όντας αφυδατωμένοι από το αλκοόλ των προηγούμενων ημερών, ξεχνώντας άλλοτε να πιούμε νερό, αισθανόμαστε ότι πεινάμε αλλά στην πραγματικότητα διψάμε. Συνεπώς, προσπαθούμε να ενυδατώνουμε όσο περισσότερο γίνεται τον οργανισμό μας με νερό.

Ωστόσο, γι’ αυτούς που μαγειρεύουν για το εορταστικό τραπέζι καλό θα ήταν να προσέξει κάποια πράγματα. Σημαντικό θα ήταν να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν γίνεται αγνά υλικά από την φύση μας και να μην ξεχνάμε πως βρισκόμαστε στην χώρα που εδρεύει κατά κύριο λόγο η μεσογειακή διατροφή. Αποφεύγουμε όσο μπορούμε την χρήση του τηγανιού και κοιτάμε να περιοριστούμε στην χρήση της κατσαρόλας και του φούρνου. Αντί για βούτυρο καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε αγνό παρθένο ελαιόλαδο και αυτό προς το τέλος της παρασκευής των γευμάτων μας. Αποφεύγουμε όσο μπορούμε την αγορά συσκευασμένων τροφίμων, καθώς καλό θα ήταν να φέρουμε στο μυαλό μας μνήμες από ήθη και έθιμα των γιαγιάδων μας φτιάχνοντας παραδοσιακές συνταγές αυτών.

Τέλος, κοιτάμε να συνοδεύουμε τα γεύματα μας είτε με βραστά είτε ωμά λαχανικά, ακόμα και ψημένα. Όσο για την κατανάλωση των γλυκών μέσα στις γιορτές προσπαθούμε να έχουμε ένα μέτρο ή να τα αντικαταστήσουμε με φρούτα εποχής είτε ωμά είτε αποξηραμένα, έτσι θα εντυπωσιάσουμε και τους καλεσμένους αλλά και την ζυγαριά μας ευχάριστα!

Εύχομαι καλές γιορτές να έχουμε με υγεία και πολύ αγάπη. Μην ξεχνάτε να αγαπάτε το σώμα σας, καθώς αυτό θα είναι το σπίτι μας για όλη την υπόλοιπη ζωή μας!!!

Καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές!!!