Το ελαιόλαδο δεν έχει θερμίδες και είναι καλό για δίαιτα = Λάθος !
1 κουτ σούπας ελαιόλαδο εμπεριέχει 135 θερμίδες όσες και μια κουτ σούπας βούτυρο ή λαρδί και είναι όσες και αυτές μιας γκοφρέτας !
Άρα προσοχή στην αλόγιστη χρήση !!!
Το ελαιόλαδο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στο τηγάνισμα = Λάθος !
Τα διάφορα λάδια που χρησιμοποιούνται στο τηγάνισμα (π.χ σπορέλαιο, ηλιέλαιο) οξειδώνονται με τον πρώτο βρασμό (τηγανιά ) και μετατρέπονται σε αθηρωματογόνες και καρκινογόνες ενώσεις .
Το ελαιόλαδο χρειάζεται 9 βρασμούς για να οξειδωθεί !!!
Καλό είναι το ελαιόλαδο να προστίθεται στο τέλος του μαγειρέματος = Σωστό !
Τα αντιοξειδωτικά του στοιχεία μειώνονται με τη θερμική επεξεργασία !
Το ελαιόλαδο αυξάνει την καλή χοληστερόλη ; = Σωστό !!!
Είναι μόνο αυτό και τα Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα
που αυξάνουν την HDL (καλή !) χοληστερόλη
Τι ελαιόλαδο να προτιμώ ; Αυτό στην ωραία γυάλινη συσκευασία ; Μήπως αυτό στο τενεκεδένιο μπουκάλι είναι «μάπα» και το κρύβουν ;= Λάθος !
Η ηλιακή ακτινοβολία αλλοιώνει την θρεπτική και αντιοξειδωτική δράση του ελαιολάδου. Άρα προτιμάτε πάντα τενεκεδένιο δοχείο ή σκούρο γυάλινο.
Φυσικά το καλύτερο ελαιόλαδο είναι το EXTRA ΠΑΡΘΕΝΟ !!!